לפעמים כשעוברים ליד בתים רואים על קירות חיצונים, באזור של אדני חלונות או בחיבור גג וקיר או מתחת למרפסת, מעין כתמי בוץ חומים אדומים. ניתן לשער שאלו גושי בוץ שהושלכו , אך במרבית המקרים, מדובר באחד מקיני החרקים המיוחדים ביותר, שנבנה על ידי צרעה, קן שעשוי כולו מבוץ שהצרעה מייצרת ממים וחול, ממש כמו בנאית.
איזה צרעות בונות קן מבוץ? האם זה מסוכן? ומה ניתן לעשות? במאמר שלפניכם תשובות לכל השאלות ועוד מידע.
שמי ליאור, מדביר וותיק באילנית הדברות, וכמי שמכיר היטב את עולם החרקים, היתרונות של קן מבוץ הם רבים.
הגנה– כאשר הבוץ מתייבש הוא הופך לקשה ויוצר שכבת הגנה שקשה לחדור אותה וכך הביצה ובהמשך הזחל מוגנים מפני טורפים וטפילים וגם, מוגנים מתנאי סביבה שיכולים להיות קשים.
זמינות– מים וחול הם חומרים זמינים הנמצאים כמעט בכל מקום ואין צורך לחפש רחוק מדי.
בנייה מהירה– גושי הבוץ הקטנים שהצרעה מכינה נדבקים ומתחברים בקלות אחת לשני ותהליך הבנייה הוא יחסית מהיר. צרעה יכולה לבנות קן בוץ תוך כמה שעות בלבד.
מאפיין חיים יחדיני– הצרעות הבונות קינים מבוץ הן צרעות הפעולות כיחידות ואינן שייכות לקן מאורגן עם מלכה, פועלים ושומרים, כך שבניית תאים קטנים עבור כל ביצה מאפשרת סביבת התפתחות בקצב עצמאי לכל שלבי ההתפתחות שלהם (ביצה-זחל-גולם- צרעה) והכל ללא צורך בשמירה והגנה.
מיקום (LOCATION)- מכיוון שלבוץ יש תכונת הידבקות כמעט לכל משטח יבש, האפשרות למיקומי בניית הקן הן רבות מאד.
אם נתקלתם בקן מבוץ, צלמו אותו, שלחו לי תמונה ותקבלו הכוונה מה כדאי לעשות, והכל ללא עלות.
בעולם ובישראל יש כל מיני סוגי צרעות, מהם ישנו מין של צרעות הנקרא בעברית טייחות, השם ניתן להן על שום פעולת בניית קן בוץ הדומה לפעולת הטיוח בבניין.
בארץ אנחנו בעיקר פוגשים את צרעת הטייחת שחורת החזה ((Sceliphorn spirifex והצרעה הכדית ( Eumenes mediterraneus). צרעות טייחות אלו שייכות למין צרעות הפועל באופן יחידאי ולכן הן אינן תוקפניות ואינן טריטוריאליות כמו צרעות חברתיות. אמנם הן יכולות לעקוץ, אך זה רק במקרה שהן מרגישות ממש מאוימות.
עקיצה של צרעות טייחות, אינן מסוכנת לבני אדם, מכיוון שזו צרעה עם כמות ארס קטנה המיועד לשיתוק חרקים קטנים (בעיקר עכבישים) ולא כהגנה נגד יונקים.
זו שאלה חשובה במיוחד מכיוון שקינים של צרעות חברתיות כמו, הצרעה המזרחית או הצרעה הגרמנית, יכולים להיות מאד מסוכנים מכיוון שבזמן נתון יכולות להיות שם מאות ואפילו אלפי צרעות שיחדיו מגינות על הקן.
אצל הצרעות הטייחות, הקן משמש רק כאכסנייה חד פעמית להתפתחות צרעות. כאשר ביצת צרעה סיימה את כל גלגול החיים שלה היא עושה חור מבפנים לחוץ ויוצאת מהתא ולא חוזרת אליו. אך חשוב לדעת כי למרות השקן ננטש על ידי הצרעות, לעיתים חרקים אחרים משתמשים במה שנשאר לצרכים שלהם.
הסיכון האפשרי הקיים מקן מבוץ הוא ספיגת עקיצה קלה מהצרעה שמטילה את הביצים במקרה שממש נגעתם בה או בקן. אך לא רק משום שקן מבוץ יוצר סכנות נלוות כמו: משיכת חרקים אחרים, נוכחות ורעשי זמזום של הצרעות המפריעים לאיכות החיים וגם, מעוררת את החשש הכמעט טבעי שיש לבני אדם מחרקים מעופפים ומזמזמים.
באילנית הדברות מקבלים אחריות על כל הדברה !
ראיתם מזיקים בבית? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!
כאשר מתמודדים עם קן של צרעות אף פעם לא יודעים מה הוא יכול לטמון בחובו ולכן לא מומלץ לטפל בקן בעצמכם, במיוחד אם אינכם מכירים ואינכם מיומנים, בתחום הטיפול בצרעות. לא סתם המנוח "קן צרעות" מתאר משהו לא טוב ומסוכן.
קן מבוץ שאין בו חורים מעיד כי יש בתוכו צרעות בשלב גלגול כלשהוא, נגיעה בקן או פירוק שלו יכול לגרום למפגש לא נעים עם צרעה צעירה שתעקוץ אתכם. קן שיש בו כבר חורים מעיד שאין בו כבר צרעות אך יכולים להיות בו חרקים אחרים כולל דבורות וצרעות אחרות.
מכיוון שצרעות ממין טייחות אינן מסוכנות מומלץ להתייעץ עם מדביר כדי לברר מהי הפעולה המומלצת? האם להדביר או רק להרחיק ולפנות את הקן?
במקרה של צורך בהדברה משתמשים בחומר ריסוס ייעודי החודר דרך נקבוביות הבוץ ומגיע עד לצרעה שבפנים והורג אותה (אלו הם חומרים המורשים לשימוש על ידי מדבירים בלבד). במקרה של פינוי, מפרקים את הקן בזהירות עם אמצעי כמו שפכטל.
בכל מקרה, לכל פעולה נדרשת מיומנות ונדרש מיגון מתאים.
באופן מוזר יש גם חרק וגם עוף שבונים קן מאותו חומר שלבוץ וגם באותם מקומות. אז איך מבדילים ביניהם?
מבחינה חיצונית ההבדל הוא בגודל, קן סנוניות גדול יותר ומגיע לקוטר של 15 ס"מ בעוד קן של צרעה בנוי מתאים קטנים בצורת צינורות מחוברות כמו קפסולות בגודל של ס"מ בודדים. בתחתית קן הסנונית יהיה גם לכלוך ולשלשת.
גם מבחינת מאפיין הפעילות השוני הוא רב. בקן סנוניות נמצא זוג סנוניות, ביצים ואח"כ גוזלים ואילו תא בקן בוץ של צרעה מיועד לביצה אחת וחרק מת (לרוב עכביש) המשמש למזון עבור הזחל הצפוי לבקוע מהביצה.
המשותף לשני הקינים הוא ששניהם נבנים בתקופות האביב ועד הקיץ, אך בעוד שקן מבוץ של צרעה הוא חד פעמי, קן בוץ של סנונית הוא רב שימושי.
כאמור מדובר בצרעות מאותו תת משפחה, אך ניתן להבדיל ביניהם דרך מראה הצרעה וגם מבנה הקן.
* צרעה טייחת קטנה מצרעה כדית וכוללת סוג של גבעול צהוב המחבר בין הגוף לזנב. גם לצרעה הכדית יש נקודת חיבור דקה בין הגוף לזנב אך קצרה מאד ואינה נראית כגבעול ארוך.
* צרעה טייחת בונה קינים בעיקר בגובה, על קירות, תקרות ובעיקר באזורים מוגנים משמש ומים. לעומתה צרעה כדית בונה את קיני הבוץ במקומות נמוכים יותר.
* קן צרעה טייחת נראה שטוח יותר (מעין מראה מרוח) ואילו קן צרעה כדית נראה יותר בצורת "כד" ומעין מראה תלת ממדי עם נפח.
מראה של קן בוץ פוגע אסטטית וגם יכול להיות מסוכן בנסיבות מסוימות, לכן אם נתקלתם בקן כזה אשמח באילנית הדברות לתת לכם שירות טיפול ופינוי מהיר של הקן.
לאחר פירוק ופינוי הקן הקיים, ניתן לבצע ריסוס כדי להרחיק משום צרעות, שיש סיכוי שינסו לחזור להקים קן, מכיוון שגם קודם חשבו שהמקום מתאים לבניית קן.
מומלץ לדאוג שבאזור הבית או החצר לא יהיו מקורות מים זמינים שיהוו את חומר הגלם לבנייה של קן בוץ (למשל, מים מצינור של מזגן).
עלות הפינוי היא 350 ₪. אולם במקרים שמדובר בקן הממוקם במקום לא נגיש ייתכן ותהיה עלות נוספות בעבור הנגישות. זמן הטיפול הממוצע בטיפול ופינוי קן בוץ וצרעות הוא כשעה.
היא אוספת מים ובוץ ובאזור מיוחד בפה היא "לשה" את החומרים ויוצרת כדור בוץ קטנטן אותו היא מוציאה באזור הבנייה ומצמידה כדור לכדור. לאחר שהתא נבנה כמעט באופן מלא היא מכניסה לתוכו עכביש משותק מהארס ועליו מטילה ביצה. לאחר מכן היא ממשיכה לייצר כדורי בוץ ואוטמת את הקן לגמרי.
מהביצה בוקע זחל, הניזון מהעכביש ולאחר כמה ימים הופך לגולם. לאחר תקופת ההתגלמות, בוקעת צרעה שקודחת את דרכה החוצה. בשלב זה הקן סיים את תפקידו וננטש.
מחזור ההתפתחות הוא עצמאי לגמרי ואורך כשלושה שבועות עד חודש.
אם אין קן מגורים עולה השאלה היכן גרות סוגי צרעות הבוץ הבוגרות? ובכן, צרעות ממין טייחות הינן צרעות יחידניות ואינן חיות בקינים. לשינה והגנה הן מוצאות לעצמן מכסה בכל מיני מקומות, חריצים, סדקים ועלים.
צרעות וקיני בוץ אינם מסוכנים באופן ישיר אלא במקרים שיש ממש פגיעה פיזית בהן או בקן. רמת הסיכון הנובעת מהקן אינה גבוהה, בוודאי לא ביחס לקיני צרעות אחרות החיות במאפיין של קהילה חברתית.
הטיפול בקן בוץ או צרעות הנמצאות בסמיכות, צריך להיות בהתאם למיקום ולמאפיין.
אם יש לכם קן בוץ במקום כלשהוא בחצר, בבית, בתוך מדחס המזגן, בתיבת הדואר או בכל מקום אחר, צרו איתי קשר באילנית הדברות לייעוץ וטיפול.
המנהל של אילנית הדברות ודור שלישי למשפחת מדבירים,
בעל תואר BA לכלכלה ומנהל עסקים בוגר ביה"ס החקלאי מקווה ישראל
מומחה להדברה נגד כל סוגי המזיקים , מספק שירותי הדברה לכל סוגי המזיקים והחרקים בדירות, בניינים ועסקים.
רוצים להתייעץ איתי ?
חייגו עכשיו 054-8849445
קן מבוץ
👇🏻אתם לא מבינים איזה כיף איתנו 👇🏻
כל המחירים באתר לפני מע"מ !
visibility_offהשבת את ההבזקים
titleסמן כותרות
settingsצבע רקע
zoom_outזום (הקטנה)
zoom_inזום (הגדלה)
remove_circle_outlineהקטנת גופן
add_circle_outlineהגדלת גופן
spellcheckגופן קריא
brightness_highניגודיות בהירה
brightness_lowניגודיות כהה
format_underlinedהוסף קו תחתון לקישורים
font_downloadסמן קישורים