

דף הבית » עצים וצמחיה » הדברת קפנודיס
למרות השם המעט מצחיק, מדובר בחיפושית לא מצחיקה בכלל, אלא מזיקה ומסוכנת ביותר לעצים, בעיקר לעצי פרי ובמיוחד עצים בעלי פירות עם גלעינים (שקדים, אפרסקים, דובדבנים, נקטרינות, שזיפים ואגסים). נזקי החיפושית לחקלאות עצומים שכן היא הורסת את העץ עצמו ולא את הפירות.
במאמר שלפניכם ציינתי את נזקי הקפנודיס ועל הדברה נגדה >>
הקפנודיס, הוא חרק מזן החיפושיות אך מגיע ממשפחה (תת זן) הנקראת Buprestidae בעברית נקראים משפחת הברקנים. משפחה זו מוכרת גם תחת השם העממי חיפושיות התכשיטים או המתכות, זאת בעקבות צבעים מבהיקים של הגוף שלהן שמזכירים תכשיטים בוהקים. זני המשפחה נמצאים בעיקר על עצים נושאי פרי הם ניזונים משורשי וקליפות העץ ובכך הם מחלישים אותו ולמעשה הורגים אותו.
תהליכי ההתרבות שלהם כוללת הטלת ביצים בקרקע בסמוך לעצים או בסדקי עצים, כדי שהזחלים הבוקעים יגיעו במהירות לשורשים המהווים את מקור המזון שלהם.
תקופת הפעילות המועדפת על החיפושית הבוגרת היא עונה האביב בה העצים נמצאים בשיאי פריחה וזו גם עונת הרבייה שלהם. לעומת החיפושית הבוגרת, הזחלים פעילים יותר לתוך העונה החמה לאחר הבקיעה שלהם וכאמור הם גורמים נזק קשים לשורש.
בישראל יש כמה זנים נפוצים של הקפנודיס, כאשר המרכזיים מבחינת גרימת נזק לחקלאות הן קפדוניס האלה וקפדוניס השקד.
פעילים במיוחד באזור מישור החוף, מגיעים לגודל של כשלושים מ"מ, צבע הגוף אפור וניתן למצוא על הגב נקודות שחורות. זו זה פחות מסוכן לעצים נשירים ומעדיף בעיקר את צמחי האלה, פלפון ואוג. את זחלי קפנודיס האלה ניתן לזהות בזכות היותם בגוון לבן ומאורכים עד לגודל של כ-8 ס"מ.
זהו הזן המסוכן ביותר, פעיל גם באזור מישור החוף אך העדפה לאזור הדרומי, בגודל דומה לקפנודיס האלה אך צבעו שחור עם נקודות לבנות. חרק האלה מעדיף במיוחד את עץ השקד אך גם עצי משמש, דובדבן ואפרסק יעד טוב עבורו.
זן זה פחות נפוץ וכמעט ואינו פוגע בעצי פרי מכיוון שהוא, כפי שעולה משמו חובב של עץ האקליפטוס ועל כן גורם נזקים לחורשות, יערות ופארקים בהם גדלים עצי אקליפטוס.
באילנית הדברות אני מבצע הדברה וטיפול כנגד כל אחד מהזנים וזנים נוספים. צרו קשר כאן וקבלו מידע והצעה על הדברה של הקפנודיס אצלכם.
הקפנודיס הם חלק מזנים המוגדרים מזיקי שלד, כלומר, כאלו הגורמים נזק לבסיס של הצמח או העץ. במקרה של הקפנודיס, הנזק נגרם לשורשים כתוצאה מהזחלים החודרים לתוך השורשים ואז יש פגיעה ביכולת במעבר מים וחומרי הזנה והעץ מתייבש. נזק מקביל נגרם על ידי החיפושיות הבוגרות האוכלות את העלים וגם את קליפת העץ ועושות בה חורים. כל הנזקים הללו מחלישים מאד את העץ ולכן מעמידים אותו גם בסכנות אחרות מפני מזיקים משניים.
פגיעה משמעותית עוד יותר מתרחשת כאשר הקפנודיס תוקף עצים צעירים ומחליש אותם ורבים מהם אינם שורדים את ההתקפה ומתים.
לחיפושיות הבוגרות יש יכולת תעופה ולכן הן פשוט עוברות ממטע למטע. יש פעמים שעצים שלא ידוע שהם נגועים נשתלים מחדש במקום אחר ואז החיפושית עברה איתם. דרכי התנועה וההגעה הללו מחייבים תהליכי זיהוי מוקדמים ככל הניתן.
זיהוי נוכחות מזיק קפנודיס בעצים
הצורך באיתור מוקדם של הקפנודיס משמעותי במיוחד מכיוון שיש לו תהליכי רבייה בהיקפים גדולים. הנקבה מטילה כ-2000 ביצים במהלך שנה אחת של חיים.
סימני זיהוי:
הפגיעה המרכזית היא בהחלשת העץ ובכך לפגיעה משמעותית בכמות הפרי ואיכות הפרי הגדלה, לכן ההדברה כוללת כמה פעולות:
הקטנת כמות החיפושיות
פעולות מניעה
הדברה ביולוגית
במקרים מסוימים ניתן לבצע הדברה ביולוגית או לשלב גם אותה בתהליך המניעה הכולל. בהדברה הביולוגית מכניסים לתוך המטע או העצים הנגועים את האויבים הטבעיים של החיפושית, ביניהם את הנמטודות הטורפות הפוגעות בזחלים וסוג ציפורים הניזון מאכילת החיפושית.
הדברה ירוקה נגד קפדוניס
חומרי הדברה שאני עושה בהם שימוש באילנית הדברות הם חומרים מורשים להדברה ירוקה על צמחיה והם בעלי חומר רעיל מופחת וכזה שאינו פוגע בפירות הפרי.
כמדביר מוסמך, ההמלצה שלי היא לבצע את ההדברה כנגד החיפושיות הבוגרות בתקופת האביב שזה זמן שבו הן הכי פעילות ולכן ההדברה תהיה יעילה יותר. מבחינת הזמן המתאים לטיפול בזחלים, כאן, דווקא חודשי תחילת הקיץ (לאחר האביב) הם התקופה המתאימה שכן אז החיפושיות הבוגרות כבר הטילו ביצים.
בעונת החורף שהחיפושית פחות פעילה מומלץ לבצע פעולות מניעה ופעולות לחיזוק כוחו של העץ.
עד כה הזומנתי להדברה גם במטעים חקלאיים אך בעיקר גינות וחצרות שיש בהן עצי פרי והבעלים לא מבין מדוע העץ לא נותן פרי, או למה העץ נראה חולה וחלש.
במקרה של גינת עצי פרי, אני מתחיל בחיפוש יסודי בעץ אחר החיפושית כדי לוודא ועושה בדיקה לשאר העצים כדי להעריך את היקף ההתפשטות. יש מקרים של גינות שאני מבצע איסוף ידני של החיפושיות כדי להקטין את הכמות שלהן ולאחר מכן אני עושה שימוש בחומר כימי להדברה שלהן ושל הזחלים.
הקפנודיס היא חיפושית מסוכנת מאד לעצי פרי ותהליך הטיפול בה צריך לכלול שילוב של פעולות הכוללות מניעה, פעולות חיזוק העץ (השקיה נכונה), הדברה ידנית וכימית הפוגעת גם בחיפושיות הבוגרות וגם בזחלים.
צרו איתי קשר כאן וקבלו הצעה להדברה יעילה של הקפנודיס אצלכם בחצר גינת הפרי או במטע.
ניתן ויש מצבים שזה חלק מקדים לתהליך ההדברה הכימי. אם זאת במטעים גדולים זו פעולה סיזיפית מאד וקשה לביצוע מכיוון שיש לעבור באופן שיטתי את כל העצים, לחפש בין ענפים, העלים ובחורי הגזעים והחיפושית קטנה ולעיתים קשה לראות אותה על רקע של צבעי הגזע והעלים.
תלוי מתי ההדברה נעשתה. במקרים שבהם העץ כבר חולה מדי, אין טעם לבצע הדברה, יש לעקור את העץ מהשורש, להוציא אותו מהמטע ולשרוף אותו עם החיפושיות.
לא, חומרי ההדברה ושיטות ההדברה אינן משתנות בין הזנים השונים מכיוון שבסופו של דבר כולם שייכים לאותה משפחה חיפושיות המתכת וחומרי ההדברה פועלים על כל זני המשפחה.
המנהל של אילנית הדברות ודור שלישי למשפחת מדבירים,
ובעל תואר B.A לכלכלה ומנהל עסקים
מספק שירותי הדברה לכל סוגי המזיקים והחרקים.
רוצים להתייעץ איתי ?
חייגו עכשיו 054-8849445
הדברת קפנודיס
👇🏻אתם לא מבינים איזה כיף איתנו 👇🏻
visibility_offהשבת את ההבזקים
titleסמן כותרות
settingsצבע רקע
zoom_outזום (הקטנה)
zoom_inזום (הגדלה)
remove_circle_outlineהקטנת גופן
add_circle_outlineהגדלת גופן
spellcheckגופן קריא
brightness_highניגודיות בהירה
brightness_lowניגודיות כהה
format_underlinedהוסף קו תחתון לקישורים
font_downloadסמן קישורים