דף הבית » יקרונית התאנה
נתקלתם בחרק ענקי שמעופף עם מחושים מאוד גדולים ושכבת עור מאוד קשה? הכירו את יקרונית התאנה חרק מאוד נפוץ בישראל בשנים האחרונות, בכל שבוע בקבוצת חרקים בפייסבוק עולה תמונה של גולש ששואל מה החרק שביקר אצלו בחצר והרג את עץ התאנה שלו.
אז מי את בדיוק יקרונית התאנה? מאיפה מגיעה יקרונית התאנה? ואיך מטפלים ביקרונית התאנה עם מדביר מקצועי בצורה אפקטיבית, ליאור המדביר מסביר הכל על יקרונית התאנה המשיכו איתנו »
יקרונית התאנה הינה חיפושית גדולה המגיעה לגודל בין 7-10 ס"מ, צבעה ירוק חום עם נקודות אדומות על ראשה. בדרך כלל המחושים של הזכר ארוכים יותר מאשר של הנקבה והם ארוכים יותר מאורך גופם.
היקרונית ממשפחת היקרוניתיים הידועים בצורתם עם המחושים הגדולים, הקוטיקולה החזקה והנוקשת שמגנה עליהם. ליקרונית התאנה יש מנדיבולות מאוד חזקות שיכולות ממש לכרסם גזע של עץ בוגר.
הידעת?
יקרונית התאנה יכולה להשמיע רעש מאוד חזק על ידי חיכוך המחושים בגבה.
בוגר היקרונית מטיל ביצים דקות בתוך הענפים, בשורשים ובחריצים בגזע עד גובה מטר שנראים כמו גרגירי אורז, הביצים בגודל של 2 מ"מ, הבוגר בגודל של 5-10 ס"מ עם מחושים ארוכים בצבע אפרפר עם כתמים צהובים ופעילי לילה.
הזחלים בצבע בז' צהבהב וכאשר בוקעים מהביצים הם נשארים בתוך העץ ואוכלים את הקליפה החיצונית של הענפים. תקופת הזחל היא כ 5 חודשים עם 6 דרגות זחל, הזחל בדגרה השישית יכול להגיע לאורך של 10 ס"מ.
לאחר כניסה לתרדמת ולגולם עד להופעת הבוגר משך ההתפתחות כחודש וחצי חודשיים.
ליקרונית התאנה כושר תעופה מאוד טוב והם יכולות לעוף מאות מטרים ולחפש אחר מזון חדש שהוא בדרך כלל עצי תאנה, בדרך כלל אפשר למצוא את שיא פעילותם בחודשים יוני – אוגוסט.
היא לרוב לא תעוף בשעות היום בשל הראיה הייחודית שלה בחושך ובגלל שהיא לא אוהבת להיות חשופה לשמש. היקרונית למעשה בלילות מתעופפת ומחפשת אחר מקום לכינון והתרבות ומטילה ביצים בעצי תאנה ולאחר שעולה הבוקר היא מסתתרת בתוך קליפות העץ של התאנה.
הדברה ליקרונית התאנה
כושר ההתפתחות וההתרבות שלהם יחסית מהיר, היקרונית מטילה כ 50-10 ביצים בתוך חריצים וסדקים בעצים שבוקעים לאחר שבוע שבוע וחצי יוצאים הזחלים שמגיעים לגודל של כ 8 ס"מ ומתחילים לכרסם את העצים ומתחילים להיכנס פנימה לתוך הגזע במחילות ארוכות שיכולות להגיע גם עד 50 ס"מ.
לאחר חודשיים פלוס מינוס תלוי בטמפרטורה והלחות הזחלים מתגלמים והופכים לבוגרים. אפשר לראות עצים נגועים עם חורים גדולים יחסית ונסורת רבה לאורך כל העץ.
יקרונית התאנה אמנם נקראת כך אך היא מזיקה לעצים רבים כמו לעצי תות או חצי חרובים, היקרונית מאוד אוהבת עצים טרופים שמכילים עצה עם המון נוטריינטים. היקרונית בתחילת דרכה גורמת רק לפגיעה חיצונית ואסטטית עם חורים גדולים וקילופים וכרסומים של הקליפה החיצונית של העץ אך לאחר מספר חודשים היא יכולה לגרום לעץ שלם להתמוטט!
היקרונית גורמת לייבוש של ענפים שלמים ונפילתם. בגלל היחלשות העץ לאט לאט עם המון חורי כניסה ויציאה מזיקים רבים מגיעים למצוא מקום מסתור בתוך העצים והעץ הופך לחגיגת מזיקים כמו חשופיות, עכבישים, חיפושיות אחרות, טרמיטים, נמלים וכו'.
הנזק לאדם – היקרונית איננה מסוכנת מאוד ואיננה ארסית או מעבירה מחלות אך אם תנסו לתפוס אותה ביד סביר להניח שתקבלו ביס מאוד כואב ממנה מהמנדיבולות הגדולות. הנשיכה של היקרונית איננה מסוכנת אך מאוד כואבת!
כדי לזהות שיש לכם יקרונית התאנה בבית על עצי התאנה או הקשיו ,ביום כשחם הן מסתתרות בין העלים. בלילה הן עוברות לגזע אז עם פנס מאד קל למצוא אותן.
כמו כן לאחר חדירה של היקרונית לעץ , היא מייצרת נסורת מתחת לחור שקשה לפספס…
בשלבי הפשיטה הראשוניים של היקרונית אפשר לראות הרבה עלים צהובים ונשירה יחסית מוקדמת של העלים .
פעמים רבות היקרונית מחליטה להטיל ביצים באדמה או בשורשים ולכן מומלץ לבצע חפירה קלה מדי פעם ולהפוך את החול כדי לבדוק אם קיימים ביצים או זחלים .
כדי להימנע מיקרונית התאנה יש לבצע טיפול יסודי לאורך כל השנה לעץ, יש לבדוק היטב את העצים במיוחד בחודשי יוני יולי אוגוסט שהיקרונית פעילה, לפעמים מפספסים והזחלים יכולים להישאר בתרדמת עד שנה הבאה.
אנחנו ממליצים לעטוף את העצים בחודשים הללו ברשת עצים או לחילופין למרוח את העצים במשחות שונות הנמכרות בכל משתלה.
מאוד חשוב לבדוק את העצים בבית לפני הגעת היקרונית כי אז אתם תוכלו לחסוך המון כסף או אפילו עץ שלם!
בדרך כלל הטיפול הטוב ביותר הוא לכרות את הענף שעליו היקרונית קיננה וביצעה הטלה של ביצים, לפעמים אם שכחתם את העץ וגיליתם כמה חורי יציאה אתם יכולים להתחיל את פעולת הגזם עד שתבינו שכל העץ מת…
פעולה נוספת שאפשר לעשות היא לנסות להוציא את הזחלים מהחורים שלהם במידה והחורים באמת בהתחלתם כי המחילות שלהם יכולות להיות מאוד מאוד עמוקות ומסועפות. מאוד חשוב לא לנסות לשפוך חומרים שונים לעץ או לחורים כי העץ ניזון ולאחר מכן אתם תאכלו את מה שאתם שמים מהפרי.
שיטה נוספת שהגיע לישראל מצפון הודו היא השיטות המכאניות לחבר קרס דיג למקלון דק או שיפוד ולנסות לדוג את היקרונית או הזחלים מהחורי גיחה. אפשר גם באמצעות חוט ברזל אך אני פחות אוהב את השיטה הזאת.
יש צורך להשתמש בחומרים ייעודיים שמתאימים לטיפול בעץ ולא יפגעו בתוצרת ובפרי, את היישום של החומרים השונים רק מדביר מקצועי ידע לבצע בצורה מקצועית.
בשימוש לא נכון בחומרים כימיים תוכלו בקלות לפגוע בעץ ולא לפגוע ביקרונית בכלל. יש צורך לבצע הדברה בשיטה משולבת של כימית + מכאנית לטיפול אפקטיבי ויעיל לאורך טווח.
המחיר להדברת עץ משתנה בהתאם לכמות העצים, גודל העצים וחומרת הבעיה. התמחור בדרך כלל נקבע בטלפון בטווח מסוים באופן הגון מול הלקוח שידע מול מה לצפות אך חשוב להבין שחברת הדברה מקצועית יכולה ליציל לכם עץ שלם שיכול להחזיק 20-30 שנה.
המנהל של אילנית הדברות ודור שלישי למדבירים,
בוגר בית הספר החקלאי מקווה ישראל , מומחה למזיקי עצים וחקלאות.
מספק שירותי הדברה לכל סוגי המזיקים והחרקים.
רוצים להתייעץ איתי ?
חייגו עכשיו 054-8849445
visibility_offהשבת את ההבזקים
titleסמן כותרות
settingsצבע רקע
zoom_outזום (הקטנה)
zoom_inזום (הגדלה)
remove_circle_outlineהקטנת גופן
add_circle_outlineהגדלת גופן
spellcheckגופן קריא
brightness_highניגודיות בהירה
brightness_lowניגודיות כהה
format_underlinedהוסף קו תחתון לקישורים
font_downloadסמן קישורים